Lilian Dijkema

 1. Wie ben je? En wat is jouw connectie met Peize?
  Mijn naam is Lilian Dijkema en ik ben in Peize opgegroeid.
 1. Hoe omschrijf jij jouw werk en jouw stijl?
  Het electriciteitskastje dat ik beschilderd heb is geïnspireerd door Zentangle tekenen. Ik maak tekeningen maar ook schilderijen waar dezelfde patronen in terugkomen.
 1. Er was 1 voorwaarde: Je ontwerp moest met Peize te maken hebben. Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen? Waar heb je inspiratie opgedaan? Wat is het verhaal erachter?
  Peize is een hop-dorp: het verbouwen van hop voor het brouwen van bier heeft een belangrijke rol gespeeld in de Peizer geschiedenis. Toen ik opgroeide had je de Hopbel, het plaatselijke krantje, de manege die de Hopruiters heette, het bejaardentehuis de Hoprank. Ook het wapen van de vroegere gemeente Peize bestond uit een hopbel met 3 blaadjes. Dit wapen was de inspiratie voor mijn ontwerp van het kastje.

De reden dat ik juist dít kastje (op het kruispunt van de Zuurseweg, Kerkstraat en Hogeweg) graag wilde beschilderen was omdat ik hier vroeger heeeeeeeel vaak ben langsgefietst: als ik naar vioolles ging, naar gymnastiek, en later naar de middelbare school in Groningen.

 1. Hoe was jouw ervaring om te schilderen op een elektriciteitskastje? Wat viel mee en wat viel tegen?
  Ik heb relatief lang gedaan over het beschilderen omdat het weer totaal niet meezat! Toen ik eenmaal met het tekenen van mijn ontwerp begon, kreeg ik reacties van mensen die zeiden dat ze dachten dat het kastje gewoon geel geverfd zou blijven, haha!

Het was de eerste keer dat ik iets in de buitenlucht maakte en ik besefte me ineens een aantal dingen waar ik eerder niet bij stilgestaan had: hoe handig het is om water en een stopcontact in de buurt te hebben bij het werken, dat spinnetjes, vliegen en slakjes sneller bewegen dan ik dacht en dat loslopende honden bordjes met ‘pas op, natte verf’ niet kunnen lezen…

De reacties van voorbijgangers waren echt leuk, vooral toen er steeds meer kastjes afkwamen en mensen in de gaten hadden dat er iets aan de gang was.

 1. Hoe lang heb je erover gedaan?
  Ik heb er een dag of 5-6 over gedaan, verspreid over 2 maanden tijd. 
 1. Waarom heb je meegedaan aan het project?
  Toen Jennifer contact met me opnam om te vragen of ik hier zin in had, vond ik het meteen een erg leuk idee. Saaie grijze kastjes opfleuren is op zich al leuk, maar omdat we het met verschillende kunstenaars zouden doen, de scholen en andere organisaties erbij betrokken werden en dat het in ‘mijn’ dorp Peize was, waren de redenen waarom ik ja zei 🙂

Het is een heel mooi ‘breed’ project geworden waar mensen van alle leeftijden aan meewerkten en iets aan hebben.

 

 1. Wat is jouw website en/of Social Media waar je werk op te zien is?
  Ik gebruik mijn Instagram account human.being.doing als platform voor mijn werk. 
 1. Overig.
  Dank dat ik hier een deel van mag zijn!

Bewegingstip en gezondheidsweetje van Fysiotherapie Kinesis:

Hamstring rekken: Leg één been gestrekt op een verhoging, reik richting je tenen en houd dit circa 30 seconden vast.

Wist je dat… Je spieren meer doen dan alleen je lichaam bewegen?
Naast het bewegen van je armen en benen spelen spieren ook een rol binnen je stofwisseling en hormoonhuishouding. Door gebruik van je spieren komen stofjes vrij waardoor jij je vrolijker voelt, ontstekingen in je lichaam geremd worden en vetweefsel makkelijker als brandstof kan worden gebruikt.

www.fysiotherapie-kinesis.nl