Olesia Liashova

Olesia Liashova, een kunstenaar uit Oekraïne. Sinds mei 2022 woon ik in Peize. Na de oorlog ben ik naar Nederland verhuisd om levens te redden voor mezelf en mijn kinderen. Dit kleine dorp werd mijn tweede thuis.

Voor het schilderen van de elektrische kast heb ik het traditionele Oekraïense schilderij “Petrykivskyi” gebruikt. Op deze manier wilde ik een kunstwerk van mijn land delen met de lokale bewoners.

Het idee voor de schildering op het kastje kwam snel. Ik vind het heel leuk om in natuurgebied de Onlanden te fietsen en vogels te kijken, het zijn er veel en ze vliegen elke dag over ons huis en ik zie ze door het raam waar ik voor zit en teken. Peize wordt voor mij geassocieerd met vegetatie, bloemen en vogels, dus besloot ik precies dit op de elektriciteitskast weer te geven. Ik heb het aantal vogels niet toevallig gekozen, en ook niet het kleurenschema. De gekozen kleuren geven een gevoel van troost en warmte, en de vier vogels symboliseren onszelf. Vier leden van mijn familie zijn naar Nederland gekomen, mijn zoon, mijn dochter, ik en mijn moeder, dus het aantal afgebeelde vogels is 4.

Dit was voor mij niet de eerste ervaring met het schilderen van straatobjecten, dit heb ik ook in Oekraïne gedaan. Het was erg prettig om de reactie van voorbijgangers te observeren, ze stopten vaak om vragen te stellen, automobilisten waren geen uitzondering, ze parkeerden ook hun auto en kwamen naar boven om te praten. Het enige probleem zijn de weersomstandigheden, die worden gekenmerkt door plotselinge veranderingen, waardoor het moeilijk is om een ​​goed moment te kiezen om buiten te schilderen.

Het kostte me drie dagen om de kast te schilderen, inclusief het voorbereidingsproces van het oppervlak voor het schilderen en de stap van het vernissen om het schilderij tegen weersomstandigheden te beschermen.

Ik ben altijd geïnteresseerd in projecten die gebaseerd zijn op interactie met de samenleving, waarbij je je kunst met absoluut iedereen kunt delen, en natuurlijk zijn dergelijke projecten goede reclame, omdat mensen niet altijd naar tentoonstellingen gaan of reclameboekjes lezen waarin je kunt zien mijn werken, en op deze manier kan iedere voorbijganger of voorbijrijdende persoon mijn schilderij zien.

www.lesleyart.eu

Instagram         olesia_liashova

Facebook         Lesley ART

Bewegingstip en gezondheidsweetje van Fysiotherapie Kinesis:

Tenen lopen:
Loop een eindje op je tenen. Probeer hierbij de armen zo hoog mogelijk uit te strekken.

Wist je dat… Het ontwikkelen van een gewoonte minimaal 28 dagen duurt?
Als volwassene bestaat 40-95% van je dagelijkse activiteiten uit gewoontes en automatismen. Simpelweg omdat dit het minste energie en aandacht kost. Wil jij je leefstijl veranderen? Zorg dan dat je gezonde gewoontes gaat aanleren, dan kost het op lange termijn minder energie om dit vol te houden.

www.fysiotherapie-kinesis.nl